Mléčné kefírové kultury až na 100 litrů kefíru
Kód: FP3Detailní popis produktu
Nápoj plný prospěšných bakterií, enzymů, vitamínů, zdravých tuků a bílkovin
Kefírový nápoj vzniká fermentací kefírových kultur v mléce. Kefírové breberky zjednodušeně zdlábnou laktózu (mléčný cukr) a promění ji na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý (ten stojí za jemnou perlivostí nápoje). Živé kultury se za cukrovou potravu odmění tvorbou enzymů, které po jejich boku napomáhají zdravému trávení. Probiotický nápoj si klidně dopřávejte denně. Pokud nejste na fermenty zvyklí, začínejte s menším dávkováním.
Jak na kvašení kefíru
Pro výrobu domácího kefíru použijte jakékoliv kvalitní živočišné mléko. Ideální je čerstvé přímo od farmáře. Každý den můžete mít až litr kefíru. Mléčný kefír se hodí do smoothie, na kaše, do chia pudinku i na výrobu domácích zmrzlin.
Potřebujete
- 1,15 l uzavíratelnou sklenici (omytou a propařenou horkou vodou)
- 1 l kozího, kravského nebo ovčího mléka (ideálně čerstvé plnotučné)
První várka
Vsypte obsah jednoho sáčku s kefírovými kulturami do 1l mléka a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete a nechte pracovat asi 48 hodin při pokojové teplotě (22 až 25°C. Při vyšší teplotě stačí kratší doba.) a občas ji promíchejte. Srážení kefíru je běžné, nejde o kažení. Na další dávku si nechte stranou 100 ml kefíru. Zbytek kefíru si vychutnejte třeba rozmixovaný s ovocem. Uchovávejte hotový kefír v lednici a do týdne spotřebujte.
Opakovaná dávka
Na přípravu další várky použijte 100 ml hotového kefíru a libovolné množství mléka (max 1l). Dobře promíchejte, láhev uzavřete a nechte stát při pokojové teplotě po dobu 24 hodin.
Můj tip:
Z mléčných kefírových kultur připravíte lahodný nápoj i z čerstvého kokosového mléka.
Složení: Dextróza jako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganismy z rodů: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
Druhy: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Lactobacillus kefyr, Saccharomyces unisporus, Kluyveromyces marxianus a další.
Může obsahovat stopy mléka.
Balení obsahuje 3 sáčky s 5 g mléčných kefírových kultur.
Skladujte v lednici (příp. v chladu do 20°C).
Země původu: EU
Dovozce: UNIBIOM s.r.o.
Minimální doba trvanlivost: 9 a více měsíců od dodání.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.